Torsdagen

 
Hade en toppen dag  torsdags tillsammans med Linda och hennes Wilma. 
 

Vecka 22

Hej!
 
Tiden springer i väg och jag är redan i vecka 22. 21+0 i dag och magen växer så det knakar. Denna vecka har nog lillasyster haft en växaspurt då man ser stor skillnad på magen tycker jag dock. Sen känns det att jag är större och börjar bli lite otymplig. Har börjat vakna till när jag vänder på mig inte varje gång men ibland då hon lagt sig konstigt i magen och inte alls vill ligga på det hållet jag vill ligga på. Sparkar för fullt och gör sig till känna. Simon har känt några gånger men så fort hans hand kommer så blir hon helt still! Lilla busungen! 
 
 
Det är även riktigt stor skillnad på hur magen ser ut denna gång och hur den såg ut när Filippa låg i magen. 
 
  
 
 
Nu ska jag slappa i soffan helt slut efter jobb dagen igår och i dag! Att alla måste dricka så fort det blir fint väder!? Otäckt tycker jag! 
 

Bebisen

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter attväxa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

 

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.

 

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

 

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

 

Du

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

 

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.

 

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.

 
 

Tisdag

Hej!
 
Min lilla älskling är på dagis och jag ska snart åka och jobba. Hatar att lämna Filippa om hon gråter och idag gjorde hon det bränner i mitt hjärta mammas goding! Men om några timmar ska pappsen hämta henne och då blir hon såå glad! 
 
Ska passapå att svänga in på hm och köpa mig ett par byxor. Så trött på att bara ha leggins och alltid måste ha långa övertröjor men vill kunna ha mina korta linnen och tröjor så då får det bli ett par byxor. 
 
Ne nu ska jag ta och göra ordning mig och packa ner jobbarkläderna. 
 
Ha en bra dag!